Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Úhel rozložení světla - jaký zvolit?

2022-10-28
Úhel rozložení světla - jaký zvolit?

Osvětlení má mnoho funkcí. Mezi nejdůležitější patří prosvětlení interiérů, aby se staly pohodlnějšími, a dekorativní role interiéru. Pro dosažení požadovaného efektu je nezbytné zvolit správný zdroj světla. Měla by mít správný výkon, teplotu barev a úhel rozložení světla. Co je tento poslední parametr a jak by měl být vybrán??

Jaký je úhel rozložení světla?

LED osvětlení se vyznačuje tím, že vyzařovaný světelný paprsek má tvar kužele. Poloměr jeho základny se zvětšuje se vzdáleností od zdroje. To znamená, že čím výše je žárovka umístěna, tím větší oblast na zemi osvětluje. Hodnotu tohoto průměru lze snadno vypočítat. Pokud světelný úhel LED žárovky je 36°, pak ve vzdálenosti 4 m od zdroje bude průměr světelného bodu 260 cm. Tohoto efektu lze dosáhnout například pomocí žárovky OSRAM Value. Při úhlu 60° je však průměr světelné skvrny již 462 cm a při úhlu 120° je to 1386 cm.

Úhel osvětlení žárovek je třeba chápat jako velikost plochy, kterou může světelný zdroj osvětlit. Tento parametr se udává ve stupních. Je třeba také poznamenat, že s rostoucím úhlem osvětlení roste i stupeň rozptylu světelného toku. Proto bude v prvním uvedeném příkladu bod osvětlen silněji než v druhém příkladu. To je důležité při výběru světelného zdroje pro konkrétní místo a funkci.

Úhel rozložení světla

Jaký úhel žárovky zvolit pro konkrétní aplikace?

Úhel svícení LED žárovek je velmi důležitý pro nastavení osvětleníať už z důvodu pohodlí, bezpečnosti nebo dekorativních účelů. Je obtížné jednoznačně rozhodnout, které řešení je pro osvětlení schodiště, chodby nebo obývacího pokoje nejlepší. To závisí na řadě vlastností, jako jsou:

  • výška a objem místnosti,
  • vnitřní vybavení,
  • účel prostoru,
  • klima, které chcete vytvořit.

V každém případě však výběr vyžaduje individuální přístup s přihlédnutím k uvedeným faktorům.

Úzký úhel rozložení světla je jistě vhodný tam, kde je třeba intenzivně osvětlit malou plochu. Jedná se o místa, jako je pracovní místo v kanceláři, montážní stůl v dílně a doma stůl nebo kuchyňská linka. Hodnota žárovek GU10 36D mají obvykle matná stínítka a jsou opatřeny čočkou, která zaostřuje světelný paprsek. Nicméně, žárovka Osram Value GU10 60D s úhlem osvětlení 60° a obvykle průhledným stínidlem je dobrou volbou pro chodbu. Hodí se také jako doplňkové osvětlení dekorativního charakteru - např. ke zvýraznění obrazu nebo jiných prvků interiéru.

úhel osvětlení LED žárovek

Jaký úhel žárovky pro stropní osvětlení?

Světelné zdroje s nejširším úhlem, tedy 120°, patří k nejuniverzálnějším. Je však třeba mít na paměti, že poskytují vysoce rozptýlené světlo. Proto nejsou vhodné pro osvětlení míst, kde se provádí přesná práce nebo práce vyžadující zrak, jako je šití, čtení nebo kreslení. Proto žárovka Osram Value GU10 120D je ideálním řešením pro stropní osvětlení. Jaký je jeho rozsah? V místnosti vysoké 3 m umístěné na stropě osvětlí plochu 1039 cm, tedy více než 10 m. Jeden takový světelný bod proto stačí k rozjasnění velmi velké místnosti.

Je však třeba mít na paměti, že světlo bude rozptýlené, a proto - v případě, že se jedná o kromě úhlu osvětlení je třeba zvolit také optimální výkon. Žárovky Osram Value GU10 120D jsou k dispozici ve variantách, které odpovídají dřívějším 25 W, 30 W, 50 W, 80 W a několika středním výkonům. Při výběru může hrát roli také teplota barvy světla - studená (6500K), neutrální (4000K) nebo teplá (2700K).

Doporučené stránky

IdoSell Trusted Reviews
4.58 / 5.00 59 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-08-17
Jedno světlo není kompletní
2024-07-17
Velká spokojenost
pixelpixel