Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Svítidla a osvětlení pro nízké místnosti

2023-12-04
Svítidla a osvětlení pro nízké místnosti

Uspořádání nízkých místností je obzvláště obtížný a náročný úkol. V prostorách s omezenou výškou je třeba se zaměřit na svítidla, která nejen poskytují dostatek světla, ale také efektivně optimalizují dostupný prostor. Svítidla pro nízké místnosti, od kuchyně po obývací pokoj, od ložnice po kancelář, musí splňovat různé potřeby uživatelů a zároveň ladit s estetikou daného interiéru. Jak vybrat osvětlení pro takové interiéry? Naše rady najdete v následujícím článku.

Osvětlení nízké místnosti - zajímavá designová výzva

Začněme náš článek vysvětlením, co to vlastně nízká místnost je? Předpokládá se, že se jedná o interiér, kde vzdálenost od stropu k podlaze je od.240-260 cm. Největší nevýhodou nízkého stropu je, že opticky zmenšuje interiér. Místnost se zdá být "klaustrofobicky" stísněná a malá - a nezáleží na tom, že rozloha může být značná.

Stropní svítidlo v nízké místnosti - jaký typ vybrat?

Stropní svítidlo je nejdůležitějším osvětlovacím bodem v každé místnosti. V případě nízkých místností je však výběr správného typu obzvláště důležitý. Rozhodně se nevyplatí usilovat o závěsná stropní svítidla a už vůbec ne o kuchyň nebo jídelnu. Vysocí lidé vám za to jistě poděkují. Lepším řešením je plafonds LED a panely LED. Vyznačují se malými rozměry, takže zabírají minimum místa a zároveň poskytují rovnoměrné a rozptýlené světlo. Díky své funkčnosti jsou ideální pro hlavní i bodové osvětlení a umožňují flexibilní přizpůsobení individuálním potřebám uživatele.

Stojí za zmínku, že plafony, i když jsou skromnější než závěsná svítidla, neztrácejí svou eleganci. Díky rozmanitosti dostupných modelů a možnosti použití různých světelných zdrojů, od tradičních žárovek až po energeticky úspornou technologii LED, zůstávají plafony stylovým a moderním designovým prvkem.

Svítidla pro nízké prostory

Co místo stropních svítidel?

Pokud nechcete nebo nemáte možnost instalovat stropní svítidla, připadne úloha dostatečného osvětlení prostoru nástěnným a stojacím lampám. Musí však být pečlivě vybrány a šikovně umístěny. Tyto osvětlovací prvky nejenže nahrazují absenci centrálního zdroje světla shora, ale také umožňují nasměrovat světlo tak, aby efektivně osvětlovalo daný prostor. Jedná se o flexibilní řešení, které umožňuje nastavit intenzitu světla podle vašich konkrétních potřeb a preferencí a vytvořit v místnosti příjemnou atmosféru.

V případě stojací lampy nejlepší volbou by byly ty s dlouhým ramenem. Poskytují dostatečné osvětlení z horní části pohovky nebo konferenčního stolku. Na oplátku nástěnná svítidla by měly být symetricky rozmístěny na stěně. Vyhněte se stínidlům a stínidlům lamp, protože soustřeďují světlo. Špatný nápad je také používat reflektor zaměřený na.

Na co ještě pamatovat při výběru svítidel do nízké místnosti?

Typ osvětlení je velmi důležitý, ale na vnímání interiéru má vliv i jeho barva a výkon. Pokud jde o lampy do nízkých místností, je třeba mít na paměti několik pravidel. Začněme s výkonem. Nesmí být příliš slabý, protože by do interiéru vnesl pocit temnoty a ohromujícího prostoru. Na druhou stranu, příliš silná může ovlivnit vnímání místnosti jako studené.

Pro lampy do nízkých místností jsou vhodnou volbou teplé barvy. Můžete s nimi vytvořit útulnou atmosféru. Podporuje relaxaci. V žádném případě nevybírejte studené barevné světlo. To je kontraproduktivní, protože tento typ osvětlení místnost opticky ještě sníží.

Svítidla pro nízkou místnost

Nízký prostor není problém

Výběr správných svítidel může změnit vnímání a funkčnost i těch nejmenších prostor. Pečlivé vyvážení různých světelných zdrojů, použití plafonů, nástěnných svítidel nebo stojacích lamp - to jsou klíčové prvky, které ovlivňují atmosféru a dojem z prostoru. Klíčem k úspěchu je nápaditý přístup.

Doporučené stránky

IdoSell Trusted Reviews
4.57 / 5.00 58 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-01
vše roběhlo OK jen trochu komplikovaná platba ze strany KB, ale chrání své klienty, takže OK
2024-08-20
Veškerá spokojenost.
pixelpixel