Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Led zářivka - jednostranné nebo oboustranné napájení?

2022-01-24

Typy zářivek

Zářivky můžeme rozdělit podle šířky - 60 cm, 90 cm, 120 cm a 150 cm. Kromě toho se liší výkonem. Nejužší zářivky mají výkon od 7 do 10 W, zatímco nejširší až 26 W. Na výběr jsou také zářivky v různých barvách. Dodávají se v teplých (2800-3200K), neutrálních (4000-4500K) a studených (5500-6500K) barevných teplotách. Výběr správného svítidla závisí na tom, kde je svítidlo instalováno, a na efektu, kterého chcete dosáhnout. Například teplá teplota uklidňuje a zklidňuje, zatímco studená teplota stimuluje.


Rozlišujeme také mezi typy zářivek podle materiálu, z nichž jsou vyrobeny. Je to sklo, které je bezpečné, protože není nejlepším vodičem elektřiny. Zářivka může být také vyrobena z plastu, který je nerozbitný, lehký a relativně levný. Existují také hliníkové zářivky. Tento materiál však velmi dobře vede teplo, které je třeba neustále odvádět.

Led zářivky

Napájení LED zářivek - jednostranné a oboustranné

LED zářivky můžeme také rozdělit podle způsobu napájení. Jednostranná zářivka LED má fázový vodič L a nulový vodič N vedeny pouze do jedné zásuvky. LED zářivky s duplexním napájením vyznačují se přítomností kabelu, který prochází celým jejich tělem. Nakonec je kabel veden na druhý konec zářivky.


U jednostranného napájení je velmi důležité zářivku správně nainstalovat. Musí být instalován ve svítidle tak, aby byl dřík v napájené zásuvce svítidla. Pokud se tak nestane, hrozí vysoké riziko poškození zářivky. S oboustranným napájením bude LED zářivka fungovat správně bez ohledu na způsob montáže. Výhodou oboustranných LED zářivek je proto možnost napájení střídavým napětím 230 V. Tento typ světelného zdroje je však dražší a může být až dvakrát dražší než LED diody s jedním zdrojem, které jsou nyní standardním a nejčastěji používaným řešením. Bez ohledu na zvolenou možnost je třeba ji přizpůsobit typu nastavení. Zářivku LED je také možné přestavět na typ napájení, který odpovídá stávajícímu svítidlu.

Led zářivky


Jednostranné napájení zářivek LED je nový typ, takže bude nejlépe fungovat s moderními lineární LED svítidla. Dvoucestné napájení bylo kdysi standardem, takže se hodí i do starších svítidel.

Stále je důležité vědět, že zářivky LED dělíme podle použitého zátěžového materiálu. Rozlišujeme mezi běžnými předřadníky, které jsou zodpovědné za omezení proudu protékajícího lineární zářivkou. Nyní se používají mnohem méně často. Obvykle funguje s kompaktními zářivkami. Druhým typem je elektronický předřadník, jehož úkolem je napájet lineární zářivky a udržovat správné napětí a proud ve svítidlech různých příkonů.

Jak namontovat LED zářivku do starého svítidla?

LED zářivku lze nainstalovat do starého svítidla, jen je třeba provést určitý druh "modernizace". Tradiční zářivkové svítidlo je opatřeno vývodkou, kterou je třeba odstranit, pokud chcete použít moderní zářivky zářivky LED. Připojte fázový a nulový vodič přímo k zářivkové zásuvce. Pokud se jedná o jednostrannou LED zářivku, připojíme oba vodiče do jedné patice. U dvoucestného napájení musí být fázový vodič v jedné zásuvce a nulový vodič v druhé.

LED zářivky jsou nyní velmi oblíbené v mnoha oblastech, a to jak v domácnostech, tak v průmyslu. Je důležité, aby byly správně přizpůsobeny typu prostředí. V některých případech je však lze upravit tak, aby je bylo možné namontovat do jiných svítidel.


Přečtěte si také naše další články a zjistěte mimo jiné: Jaké osvětlení zvolit pro průmyslové objekty?.

Zobrazit další položky z Leden 2022

Doporučené stránky

IdoSell Trusted Reviews
4.56 / 5.00 80 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-10-19
Vse ok doporučuji, rychlé dodání
2024-09-01
vše roběhlo OK jen trochu komplikovaná platba ze strany KB, ale chrání své klienty, takže OK
pixel